info@move2green.be 0498 54 65 06

Top 5 Voorkomende Pechgevallen met Elektrische Auto’s en Hoe Ze te Voorkomen

Elektrische auto’s (EV’s) zijn geprezen om hun efficiëntie en milieuvriendelijkheid. De vaakst voorkomende probleem zal je meteen herkennen en zijn voor elke aandrijving gelijk zoals lekke banden of problemen met de 12 volt accu. Maar zoals elke technologie, hebben ook zij te maken met specifieke problemen. Hier zijn de top 5 pechgevallen die eigenaren van elektrische auto’s kunnen tegenkomen en tips om deze problemen te voorkomen of op te lossen.

1. Lekke Band

Hoewel een lekke band een algemeen auto-probleem is, blijft het een van de meest voorkomende problemen voor alle voertuigen, inclusief EV’s.
Voorkomen: Regelmatig je bandenspanning controleren en zorgen voor goed bandenonderhoud kan het risico op lekke banden verminderen.
Oplossen: Zorg dat je altijd een noodreparatieset voor banden bij je hebt of, indien beschikbaar, een reservewiel. Leer hoe je een band moet vervangen of zorg dat je toegang hebt tot pechhulp.

2. Accuproblemen: 12 Volt Accu

De 12 volt accu in een EV voedt het elektrische systeem en helpt bij het opstarten van de auto. Ook dit is een gekend probleem bij wagens met een conventionele motor. Problemen hiermee kunnen ervoor zorgen dat je auto niet start.
Voorkomen: Laat de wagen niet te lang (> 2 maanden) stilstaan en laat deze periodiek controleren door een professional.
Oplossen: Als je EV niet start en je vermoedt dat het de 12 volt accu is, probeer dan een jumpstart of neem contact op met een pechhulpdienst.

3. Accuproblemen Deel 2: Elektrische Auto Leeg

Rijden totdat je accu leeg is, is een veelvoorkomend scenario, vooral wanneer je de actieradius van je auto overschat. Ook dit is weer een herkenbaar probleem bij conventionele motorisaties waarbij de wagen stilvalt door een lege benzine- of dieseltank.
Voorkomen: Gebruik apps en ingebouwde navigatiesystemen om je route te plannen rond beschikbare laadstations. Houd altijd een oogje op de resterende lading.
Oplossen: Als je accu leeg is, moet je de auto laten slepen naar een laadstation. Sommige pechhulpdiensten bieden draagbare laders.

4. Buitengesloten

Moderne wagens gebruiken geavanceerde sleutelloze toegangssystemen, wat kan leiden tot situaties waarin eigenaars zichzelf buitensluiten. Dit probleem komt ook regelmatig voor bij elektrische wagens.
Voorkomen: Gebruik functies zoals sleutel-apps op je smartphone of bewaar een reservesleutel op een veilige plek.
Oplossen: Als je buitengesloten bent, neem dan contact op met de dealer of een slotenmaker die gespecialiseerd is in auto’s.

5. Oplaadkabel Zit Vast

Soms kan de oplaadkabel vast komen te zitten in het laadport van je EV, wat het verwijderen bemoeilijkt.
Voorkomen: Regelmatig schoonmaken en onderhouden van het laadport en de stekker kan helpen voorkomen dat de kabel vast komt te zitten.
Oplossen: Raadpleeg de handleiding van je auto voor tips om een vastzittende kabel veilig te verwijderen. Als alle standaard methoden falen, contacteer dan de klantenservice van je voertuig of professionele hulp.

Terwijl elektrische auto’s voordelen bieden zoals verminderde brandstofkosten en minder uitstoot, zijn zij nog steeds vatbaar voor de vaakst voorkomende autoproblemen. Door voorbereid te zijn en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je de meeste van deze problemen voorkomen of efficiënt aanpakken, wat zorgt voor een soepele en aangename rijervaring met je EV.